Kancelář U3V MU se nachází v místnosti č. 249 ve 2. patře v budově na Komenského náměstí 2.

1939: Annus mirabilis hollywoodské kinematografie? (podzim 2019)

  • 15. října – 10. prosince 2019
  • Univerzitní kino Scala, Moravské nám. 3

Přednáškový cyklus se zaměří na rok, který bývá tradičně považován za „zázračnou sezónu“ hollywoodské kinematografie. Sezónu, během níž se dočkaly uvedení jedny z nejvýznamnějších filmů (nejen) klasické studiové éry – a to včetně díla, jehož návštěvnost už asi nikdy žádný film nepřekoná, čtyřhodinového Jihu proti Severu. Optikou tohoto roku se podíváme na umělecké i ekonomické proměny hollywoodské kinematografie ve třicátých letech, na silné režisérské, producentské i scenáristické osobnosti, na funkce jednotlivých žánrů – i na poetiku jednotlivých promítaných, podrobněji diskutovaných filmů, které bylo tentokrát opravdu těžké vybírat.

Lektor: Mgr. Radomír D. Kokeš, Ph.D., odborný asistent Ústavu filmu a audiovizuální kultury Filozofické fakulty Masarykovy univerzity

Pro koho je kurz určen

Cyklus je určen pro posluchače U3V i pro seniorskou veřejnost.

Termín přednášek

Přednášky se konají od 15. 10 do 10. 12. 2019 vždy v úterý od 11.30 do 14.00 hodin v univerzitním kině Scala. Celkem se jedná o 8 setkání. Kurz se nekoná 12. 11.

Podrobný popis a program

Přednáškový cyklus se zaměří na rok, který bývá tradičně považován za „zázračnou sezónu“ hollywoodské kinematografie. Sezónu, během níž se dočkaly uvedení jedny z nejvýznamnějších filmů (nejen) klasické studiové éry – a to včetně díla, jehož diváckou návštěvnost už asi nikdy žádný film nepřekoná, čtyřhodinového Jihu proti Severu. Optikou tohoto roku se podíváme na umělecké i ekonomické proměny hollywoodské kinematografie ve třicátých letech, na silné režisérské, producentské i scenáristické osobnosti, na funkce jednotlivých žánrů – i na poetiku promítaných a podrobněji diskutovaných filmů, které bylo tentokrát opravdu těžké vybírat.

Z řady filmů, na které se v projekcích bohužel nedostane, ačkoli byly pro řadu tendencí stejně důležité jako některé z těch zařazených (např. Mladý Lincoln, Než přijde zítřek, Juarez, O myších a lidech, Union Pacific, Jen andělé mají křídla, Confessions of a Nazi Spy a další), si budeme v rámci výkladu pouštět alespoň ukázky a věnovat se jim v širších souvislostech. Samotný výběr filmů zahrnuje různé žánry (romantická komedie, western, historické drama, dobrodružný film, společenskokritický „capracorn“, pohádkový muzikál a melodrama), některé důležité tvůrce a některá studia, byť ne všechna, protože ne pro všechna šlo o tak úspěšný rok.

Ačkoli totiž počet výjimečných, pozdějšími generacemi diváků milovaných filmů, které v devětatřicátém vznikly, je vskutku obdivuhodný, samotná legenda o annus mirabilis bude v přednášce podrobena kritickému čtení, respektive zasazena do odpovídajících historických souvislostí. Stejně tak lze totiž do diskuze vložit i poněkud odlišnou interpretaci této „zázračné sezóny“, v rámci níž se lze ptát, zda nešlo naopak spíše o krizi dosavadního přímočarého přístupu k filmovému vyprávění a stylu, která nakonec vedla k oné překvapivě rychlé proměně převážně využívaných uměleckých postupů, jež nastala začátkem čtyřicátých let.

Rozpis projekcí

  • 15. 10. 2019 Ninočka (Ninotchka, 1939, r. Ernst Lubitsch)
  • 22. 10. 2019 Přepadení (Stagecoach, 1939, r. John Ford)
  • 29. 10. 2019 Na větrné hůrce (Wuthering Heights, 1939, r. William Wyler)
  • 5. 11. 2019 Gunga Gin (1939, r. George Stevens)
  • 19. 11. 2019 Pan Smith přichází (Mr. Smith Goes to Washington, 1939, r. Frank Capra)
  • 26. 11 . 2019 Čaroděj ze země Oz (The Wizard of Oz, 1939, r. Victor Fleming)
  • 3. 12. 2019 Jih proti Sev eru – první část (Gone with the Wind, 1939, r. Victor Fleming)
  • 10. 12. 2019 Jih proti Severu – druhá část (Gone with the Wind, 1939, r. Victor Fleming)

Cena kurzu

Cena kurzu je 500,- Kč, pro posluchače U3V na MUNI 400,- Kč.
Kurzovné je nutno uhradit nejpozději týden před zahájením kurzu.

Načítám mapu…

Sdílení události

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info